Het huis bestaat uit een hoofdhuis met een huiskamer, een keuken, een bijkeuken, een toilet, drie slaapkamers en één badkamer. Voorts is er een direct naastgelegen appartement met een huiskamer annex keuken en op de eerste verdieping een badkamer met toilet en twee slaapkamers.

Buiten vind je een zwembad, een waterbassin (voor irrigatie) en een klein pomphuisje. Het zwembad meet 12 bij 5 meter en werd in 2019 geheel gerenoveerd.

Autohuur

Over het algemeen is Nice goed, bijv t.o.v. Spanje, en goedkoop. Wel is van belang een goede tussenpersoon te gebruiken. Wij hebben goede ervaringen met BSP-auto.com en billigermietwagen.de

De don'ts

Excuses voor deze wat burgerlijke paragraaf, maar t kan wel wat ellende voorkomen.

Vanwege het brandrisico moet je de kachel nooit open laten staan zonder er zelf bij te zijn.

De electrische radiatoren werken prima. Omdat stroom erg prijzig (fra is archaïsch waar het om 'alternatief' opwekken van stroom gaat) is het verzoek om ze alleen te gebruiken indien echt nodig. 

De toilets draineren op septic tanks; die verdragen alleen toiletpapier en raken van tampons etc erg van slag met alle nare gevolgen van dien. 

De vloer is mooi maar kwetsbaar. De travertin heeft een open structuur waardoor het vet en vloeistoffen makkelijk opneemt. Als je knoeit helpt het erg als je het direct opdept.

Voor alle ramen zitten horren die je kunt openen door de ze aan de onderzijde omlaag en iets van je af te duwen.

Over water, was- en afwasmachine: zie hieronder.

De natuur overwint uiteindelijk: dat neemt niet weg dat wij een immer durende strijd met mieren, muizen, frustraties etc voeren. Daar vind je het eea van terug, bijv piepers, waar muizen niet van zouden houden, in de stopcontacten, lokdoosjes etc. Hoe dan ook, het zorgt voor een leefbare balans...

Dorp Villecroze

Om enthousiast te worden over het dorp dat 1 kilometer van het huis ligt moet je onderstaand artikel ff lezen:

http://m.telegraaf.nl/vrij/reizen/weekjeweg/article/23054951/waan-je-even-in-de-middeleeuwen-in-villecroze-provence

Je loopt het best naar Villecroze via het oude kerkje/kerkhof. Als je de rue d’especes uitkomt, bij de afvalcontainers, loop je aan het eind van de vangrail direct links, het onverharde pad omhoog.

 

Eten

In Villecroze liggen drie kleine restaurants, aan het marktplein. Alle drie van zeer acceptabele kwaliteit. De prijsverschillen houden tred met het gebodene; de prijzen van de drie lopen overigens af met de afstand. Check wel even of ze open zijn.

Op het pleintje in Salernes, op 4,5 km ook heel dicht bij, zitten ook diverse goedkope restaurantjes.

Ook wel een aanbeveling waard is La Salle a Manger in Flayosc: ex landgenoot Ronald die met zijn vrouw Liesbeth n klein en smakelijk restaurant drijft. Wel reserveren. Beter, echt Frans en toch betaalbaar in Flayosc is echter Le Nit, ook reserveren! Ook goed in Flayosc is L’oustaou: ambachtelijk, vriendelijk en erg smakelijk. Met Le Nit 2 echte aanraders. Eigenlijk is Flayosc een plek waar je heel goed kunt lunchen en dineren!

Het lac de St Croix, een stuwmeer dat in 1973 is aangelegd. Het ligt op ruim 24 km (via Aups) en is een fraaie plek om te lunchen en te dineren. Je hebt er fantastische uitzichten. Het Lac de St Croix is sowieso erg leuk om te bezoeken, het is 14 km lang en 2 km breed. Het dorp Les Salles-sur-Verdon lag voor 1973 op de plaats waar nu het meer ligt. Het oude dorp werd afgebroken en bijna geheel weer opgebouwd verderop en 400 meter hoger. Het meer is de poort tot de Gorges du Verdon, de op een na grootste kloof ter wereld. De rotswanden van de Gorges du Verdon zijn tot wel 700 m hoog. Je kunt in de Gorges fraai wandelen, kanoën en kajakken. Voor de natuurliefhebber onder ons is het aardig om te weten dat de grote vale gier nestelt op de steile rotswanden. 

In het bijzonder off season is het prachtig, heerlijk rustig en betoverend. 

De l'auberge du lac in Bauduen is goed. Er wordt ambachtelijk Frans gekookt tegen een heel redelijke prijs. Dat geldt zowel voor de lunch als voor het diner. De ligging van de diverse terrassen is zuid waardoor het fraaie uitzicht op het meer wordt gecombineerd met zon-verwarming.  S'avonds is de eerste verdieping de beste plek met als tip de tafeltjes aan het raam. 

Meervoudig getest en echt erg goed is La Table in Tourtour. Ook bijzonder gastvrij. Eigenlijk de nummer 1. Zit wel vaak lang vooraf vol waardoor je voor je aankomst al moet reserveren. In de zomer zit je wel mooier dan in de winter.

Tussen Villecroze en Lorgues ligt het pretentieuze Chateau de Berne, een speeltje van een Engelse zakenman. Deze bedenker van 'Regus' heeft het chateau gepimpt en er een commerciële revival bewerkstelligd. Twee restaurants waarvan er een een ster heeft. Ze organiseren ook het eea. Jazz bij Chateau de Berne is heel erg leuk, prachtig om aan de vijver te zitten en in de open lucht een jazz concert  te aanschouwen. Het jazz festival van Berne is een paar keer per jaar. Het is aan te raden om als er een concert is wel tevoren reserveren, al dan niet in combi met de Bistro.

Fietsen

Voor de gemiddelde fietser zijn er veel prachtige routes te maken. Reken met een maximaal stijgingspercentage van 9-12%.

Alhoewel er legio routes denkbaar zijn noemen wij een paar mooie. 

via Aups naar het Lac de St Croix alwaar je zowel in Aups als aan het Lac de nodige terrasjes (Bauduin) vindt. Zie ook onder 'eten'. Globaal bestaat deze tocht heen uit 16 klimmen en 10 km dalen. Goed te doen, maar ook weer geen 'walk in the park'. In totaal ruim 50 km. Neem je op de heenweg Baudinard mee dan zijn het zo'n 62 km met 1000 hoogtemeters.

via Salernes en Entrecasteaux naar Cotignac en terug via Sillans la Cascade en Salernes. Minder klimmen en dalen, zo’n 450 m, door prachtige dalen. Zo'n 40 km. In alle plaatsjes zijn voldoende leuke stopmomenten beschikbaar. Inmiddels is de route tussen Salernes en Sillans ook via de oude spoorweg ontsloten en verhard. Gewoon bordjes eurovelo 8 volgen. Vanuit ons huis rechtsaf en de chemin d’especes helemaal uitrijden, dan op top (na pittige klim) links en na 100 m rechts; dan zit je op de eurovelo 8.

Via Salernes, op de eurovelo 8 in de andere richting, kom je op een oud spoorpad naar Lorgues of Flayosc. Deze kun je oppakken bij de Intermarche in Salernes en wordt aangegeven met route eurovelo no 8. Prachtige trip van kleine 20 km waarbij weg zacht glooiend loopt. In Lorgues kun je prima lunchen. Ronde kun je verzwaren door van Flayosc binnendoor via Tourtour terug te rijden; dan worden het in totaal ruim 50 km. Met zo'n 700 hoogtemeters.

Hout en houtkachel

Als je moet stoken om ons huis op een aangename temperatuur te krijgen, is het waarschijnlijk november, december, januari, februari of maart.  Denk er aan als je begint met stoken, dat het rookkanaal van de kachel nog koud is, de trek van het kanaal is dan minder goed. Steek dan bijvoorbeeld eerst wat krantenproppen in de kachel of open haard aan zodat de lucht in het rookkanaal wordt voorverwarmd waardoor er minder rookontwikkeling zal ontstaan.

Weet dat de handel aan de achterkant het rookkanaal opent en dimt. Bij start moet de handel verticaal staan. Als het vuur goed brand dan kan het worden gedimd door de handel geleidelijk naar horizontaal te bewegen. Voorts wordt het vuur gestuurd met de voorklep. Iets open geeft extra zuurstof waardoor het vuur beter brandt. Ook hier geldt weer starten met klep iets open en geleidelijk aan sluiten. De kachel is goed te sturen, in zoverre dat er geen rook in het interieur hoeft (!) te komen. En o ja, zet de voorklep nooit los bij afwezigheid of slapen. 

Internet

Het huis beschikt over vlot internet. De stroomstekker en de (tweede) verbindingsstekker moeten worden ingestoken (én uitgehaald worden bij onweer; alsook weer uitpluggen voor jullie vertrekken) waarna de router zichzelf reset. 

De code  voor het net staat aan de onderzijde van de router. 

Kaarten en reisgidsen

In het kastje liggen prachtige, deels zeer gedetailleerde, kaarten. Ook enkele boekjes met wat meer wandelinfo. Er ligt ook de nieuwe Lonely Planet van dit gebied; meest toffe gids van de streek.

Markten

Op zondag is er in Salernes markt. Levensmiddelen maar ook locale producten (truffels) en kleding. Levendig met goed gevulde terrasjes. Leuk!

Op zaterdag is de markt in Aups. Je begrijpt het al, die is ook erg leuk. Pak iig het terras, midden in de aangename drukte. 

Een prima site om aanvullende info te vinden is:

https://chemindustade.wordpress.com/tipjes/de-gezellige-marktjes-in-de-omgeving/

Muziek

Er is een oude (maar heel goede!) installatie bestaande uit een tuner/versterker en luidsprekers. Via de tuner kunnen een paar Franse zenders worden ontvangen. Met name Musique is een mooie. 

Belangrijker is de AUX-aansluiting waarop een smart device (iPhone, iPad oid) kan worden aangesloten en via streaming elke zender kan worden ontvangen. Er zit al een aansluiting tussen versterker en device (kleine tulp aansluiting). 

Wel moet, op versterker of op afstandbediening, gekozen worden voor tuner of AUX. BTW: zet het volume op het device op maximaal en laat (of zet) de tape monitor knop op uit. 

Proviand en uitrusting keuken

De keuken is compleet ingericht, incl kruiden, pasta etc. Alles tot uw beschikking (& verzoek t analoog aan te vullen).  Er is een oven, magnetron, nespresso apparaat, een fruitpers, melkschuimer, rooster etc.

Route

Er zijn twee aanvliegroutes, komend van Salernes (als je met de auto uit NL bent gereden) en komend van Villecroze (als je met auto van vliegveld Nice komt). Deze twee werken we onderstaand uit:
 

Als je Villecroze binnenrijdt zit je op de D557. Als je aan je rechterhand een kerk ziet, is er een 90 graden afslag naar links. Daar gaat de D51 naar Salernes (op bord staat Salernes 5 km). Die weg moet je hebben; dus niet richting Aups of Tourtour! Deze D51 slingert naar beneden en na 850 meter is er een scherpe bocht naar links. In die bocht staan 4 a 5 afvalcontainers. Daar moet je naar rechts/rechtdoor, de chemin d'especes in; een nauw weggetje. Na 630 meter ligt het huis rechts. 

Komend vanaf Salernes rijd je richting Villecroze. Op de laatste rotonde kruist de D51 de D560 en staat het bordje Villecroze 3 km (en ook Tourtour 9 km); die weg (d51) moet je nemen. Na 2300 meter is er een scherpe bocht naar rechts. In die bocht staan 4 a 5 afvalcontainers. Daar moet je naar links, de chemin d'especes in; een nauw enkelspoors weggetje. Na 630 meter ligt het huis rechts. 

NB: als je het wijnhuis 'domaine de Valcolombe' voorbijrijdt zijn er twee mogelijkheden: ligt het aan je linkerhand dan ben je ons huis voorbijgereden, moet je keren en 700 meter terug. Ligt het aan je rechterhand, dan is het nog precies 700 meter rijden voor je bij ons huis (a/d linkerzijde) bent.

Schoonmaak

Wij hebben inmiddels een heel team verzameld voor het poetsen, onderhoud en reinigen. Dat doen ze voor je aankomst (incl linnengoed, opmaken bedden etc) en na je vertrek. Ook het zwembad. Graag het gebruikte wasgoed cq beddengoed in de wasmand leggen.

Strand

Er is een overvloed aan stranden waarbij de individuele voorkeur van belang is. Mooi en rustig is (le mas de) Gigaro bij le Croix-Valmer. Richting Cap Lardier is een prachtige wandeling uitgestippeld.

Voor een heerlijke lunch (diner) aan het strand is 'la plage' in La Londe les Maures geweldig. Heel mooi bereikbaar via de D88.

Trips

Zeer aan te bevelen is een bezoek aan de commanderie Peyrassol. Je vindt het de DN7 tussen Flassans sur Issole en Le Luc. Prachtige en soms bijzondere of gekke beelden daar in de wijngaard en een bezoek meer dan waard. Aldaar ook table de hote voor de lunch en soms s avonds. Het is zo´n drie kwartier rijden ongeveer 42 kilometer.

Verder weg, maar nog uitzonderlijker is chateau la Coste , le Puy Sainte Reparade, ten noorden van Aix. Het is verder rijden 90 kilometer dus je bent wel even onderweg, maar het is de tour meer dan waard. Er is een TV uitzendig over gemaakt:

http://www.uitzendinggemist.net/aflevering/370499/Tuinen_Van_Verwondering.html

Je moet de presentator even verdragen, maar het geeft een goede indruk van wat je kan zien, ook al zie je in de uitzending maar een fractie. Daar is ook een chique restaurant, maar ook een wat ongedwongener terras waar je goed kunt lunchen.

Vuilnis

Tja, hier wordt nogal vrij over gedacht. Het scheiden van afval mag, maar hoeft he-le-maal niet. Vaak staan er TV's, koelkasten etc bij de containers. Hoe dan ook, wij stoppen het huisafval in plastic zakken en droppen dat in de containers. In Villecroze zijn wat verschillende containers; om scheiding mogelijk te maken. Zorg voordat je weggaat altijd dat alle vuilnis weg is.

Wandelen

Er zijn vreselijk veel wandelroutes in de buurt. Inmiddels ook diverse app's die nuttig zijn, bijv route*you. 

Een aardige is de wandeltocht naar het pleintje in Tourtour waar bar des Ormeaux het hele jaar open (dat geldt ook voor het terras, we zaten er met oud en nieuw nog/al buiten) is en lekkere stokbroodjes ('sandwich') of wafels serveert. In totaal is de wandeling net geen 5 km maar wel met 350 hoogtemeters. De route gaat dwars door Villecroze via een rotspartijen omhoog. Als je Google Maps gebruikt, wijst deze de weg; deze staat echter ook, op zijn Frans, aangegeven met gele verfstrepen. 

Als link kun je ook via https://nl.wikiloc.com/routes-wandelen/tourtour-villecroze-39570843

Wasmachine

Er is een goede wasmachine in het washok. Wel is het goed om te weten dat er geen capsules in kunnen worden gebruikt 'die vanzelf oplossen'

Dat geldt ook voor de vaatwasser.

Wijn

Er is een overmaat aan goed wijnhuizen beschikbaar. In onze staart zit domaine Valcolombe, met goede, maar prijzige, rosé en witte wijn.

Om alle wijnen bijeen te zien (en je goed te laten adviseren) bevelen wij het ‘maison des vins in Les Arcs van harte aan. http://www.maison-des-vins.fr/

Tot nu toe zijn wij erg positief over chateau Thuerry in Villecroze maar levert ook het prijsgunstige coöperatief van Taradeau prima wijn. Kijk ook naar de vrac-je van 5 liter: ook goed en erg gunstig geprijsd! Les trois Collines zit nog wat onder genoemde kwaliteit.

Bijzonder om te ontdekken zijn de grote kwaliteitsverschillen tussen de jaren. Wijnbouw blijft echt weersafhankelijk. Om die reden is het goed om te proeven voor je koopt.

Voor de oogst 2018 en 2019 is nog als erg goed te noemen: rood van chateau Martin in Flayosc en wit van Vignerons de Correns (met een verkooppunt in Aups, tegenover de supermarkt).

Winkels

Op 950 wandelmeters is er in Villecroze een prima bakker. Alle dagen geopend. Wij steunen hem uiteraard en bevelen dat ook aan! Voorts is er sinds kort een klein levensmiddelenzaakje aan de overkant. Mooi initiatief!

Behoudens de (prima) smederij heeft Villecroze eigenlijk alleen horeca. Wel van redelijk goede kwaliteit, dat dan weer wel. 

Voor levensmiddelen is Salernes dicht bij. Lidl, Casino en Intermarche zijn binnen 3 km bereikbaar. De Intermache heeft een goede vis afdeling. Verder zijn er in Salernes diverse leuke winkels, schoenen (moet je treffen), aardewerk, cadeautjes. 

Meer specialistische winkels zijn er in Draguignan, maar ook daar houdt het niet over. 

Wie echt los wil dan wel moet gaan Nice, Cannes en Aix op een uur rijden. In Cagnes sur Mere is een enorme mall, Polygone,  met allerlei modewinkels (Reiss, uniqlo!!!, COS, and other stories... etc).